Merin sivut

lauantai 24. kesäkuuta 2017

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaisille



Kiitos yleisestä haasteesta H niinkuin Hausfrau- blogin kirjoittajalle





1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?


Rakastan täkäläistä ruokaa, ne hedelmä ja yrittihyllyt jaksaa ihastuttaa joka kerta kauppaan mennessä.


Pidän myös ilmapiiristä, kun kaikki on tulleet jostain muualta ei mikään ole vierasta, ei kukaan oikeastaan ole erilainen vaan se on normi. Keskustelut yleensä alkavat "Mistä tulet?"

Luonto, täälläkin, vaikka se on kovin kovin erilainen kuin Suomessa. Tytär jaksaa päivitellä, miten äiti voi hihkua dyyneistä, mutta kyllä se hiekan aaltomainen muodostus ja "pohjalainen näkymä" eli niin pitkälle kuin silmä kantaa. Toinen mitä rakastan on meri, vaikka en ole mikään purjehtija, mutta se meren läheisyys on aina ollut se juttu ja sitähän täällä on.




Myös tänne muodostunut "perhe", aivan uskomattoman ihanat ystävät.

2. Entä ikävintä?

Työllistymisen vaikeus, mikä osittain johtuu ihan omien halujen muuttumisesta - koulutukseni on ihan toiselle alalle missä haluan nykyään työskennellä ;) . 
Byrokratia tottakai ottaa kaikkia päähän. Ikävintä kuitenkin on ehkä lainsäädäntö niiltä osin, joka tuntuu länkkärille hyvin oudolta - kuten esiaviollisen seksin oleminen rikos. Tämän vuoksi naisia on vankilassa jouduttuaan lääkäriin raskauden aikana (raskaanaolevalta kysytään ensimmäisenä vihkitodistusta ja päivät lasketaan, jotta varmistetaan raskauden alkaneen avioliiton aikana)  ja jonka vuoksi myös hylättyjä ja jopa kuolleita vauvoja löytyy rannoilta, parkkipaikoilta...

Eikä "kertakäyttökulttuurista" voi olla iloinen, kun ihmisten virta maahan ja maasta ulos pakottaa ostamaan ja myymään nopeasti, tavaraa heitetään roskiin hirmuiset määrät.


3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Oih, mikä ajatuskin. Kaksi suuntaa minne haluaisin - Karibia tai Oseania, saarille kauas pois siis. Ei sillä, tästä lähempääkin kelpaisi Seychillit tai Mauritius.



4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Havaijille, ehdottomasti! Oahu vei sydämestäni osan yhdellä vierailulla, haluaisin ehdottomasti takaisin ja tutkimaan muutkin saaret.


5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Teen itse oikeastaan kaikkea mitä kaipaan: karjalanpiirakat ja ruisleivän. Aina välillä iskee himo viiliin, jota täältä ei saa, rahkan saantikin on kausittaista eikä se ole "ihan oikeaa". Mutta se todellinen himo - salmiakki! Se on vaikein :D Kaupasta silloin tällöin saa hollantilaisia salmiakkikuulia pahimpaan tuskaan. 



6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Juuri nyt ajatus tuntuu etäiseltä, mutta varmaankin. Dubai ei ole paikka johon tullaan loppuelämäksi, mutta minnepäin täältä lähdetään on eri asia.


7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Enemmänkin minusta on mielenkiintoista miten pyhät täällä asettuu, suurin osa juhlista kun on uskonnollisia ja ne määräytyvät kuunkierron mukaan, Saudi-Arabian puolella oleva "kuuta katsova komissio" (ei, en keksinyt päästäni - moon-sighting committee ) tarkastelee kuunkiertoa ja juhlien alkamispäivä tiedotetaan ihan pari päivää tai jopa päivän ennen ao. päivää, kuten nyt  Eid al Fitrin eli Ramadanin päättävän juhlan alkamisen. Aloituspäivä on toki ilmoitettu kalenterissa jo aiemmin mutta heittoa voi olla päivä pari todellisesta.



Hauska juhla on myös itsenäisyyspäivä, joka on joulukuun alussa. Täällä ollaan hyvin isänmaallisia, autoja mm. koristellaan niin ahkerasti lipuilla, peitteillä, viireillä jne, jotta poliisikin muistuttelee ettei autojen koristelun sovi estää näkyvyyttä ajaessa. 

Ei sellaista juhlaa ettei ilotulitusta

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Tyttären totuttaminen ajatukseen oli varmaan vaikeinta, nuorimmaisemme oli asunut koko elämänsä siinä samassa kodissa, samojen kavereiden keskellä, muutosvastarinta oli siis aikamoista. Itsellä on ollut aina halu kokea muutakin kuin Suomen elo ja työtilannekin sekä isompien lasten opiskelemaan lähdöt yms osui niin hyvin, ettei "pidikkeitä" ollut. 


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Helposti! Se on naurattanutkin tänne muutossa, että ehkä helpompiakin paikkoja ulkomaille lähtöön voisi keksiä kuin Lähi-Itä. Tosin yllättävän kivutonta on ollut tämäkin. Minulla ei ole oikeastaan mitään ajatusta, minne en lähtisi. Ehkä rajoitteena, että haluaisin pärjätä edes alkeellisesti englannilla asuinmaassa. 


10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Ikävä kyllä isäni kuolema on vuoden 2016 mieleenjäävin hetki. Olin tuudittautunut ajatukseen, että aikaa on vielä eikä sitä sitten ollutkaan, 4000 kmn välimatka ja päällä oleva viisumiprosessi vielä lisäsi stressiä asiasta. 


Leirihotellin asiakkaita odotti vuoteilla karkki ja ajatelma :)

Iloisempina asioina on varmasti kansainvälinen partioleiri Roihu 2016 Suomessa, oma leirihotellin vetopesti eli koko se suunnittelu ja leirillä toiminnan pyörittäminen oli todella hieno kokemus. 



11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

2 viikon päästä on lähtö Suomeen kesälomalle, 6 viikkoa raitista ilmaa :) Siinä on reissua ja rahareikaa, se lomailu kun ei ole halpaa, vaikka majoittuukin sukulaisissa suurimmaksi osaksi.


Esikoinen lähtee kv.vaihtoon Sloveniaan talveksi, hiukan on suunnitelmissa josko joulu vietettäisiin sillä suunnalla. 


Ei kommentteja: